Zakelijk

Businessclub met mystery speaker

De derde woensdagmiddag van de maand is voor de businessclub een vast agendapunt. De groep speelt een 9-holes scramble-wedstrijd gevolgd door borrel en diner, met daarna als toegift een spreker die het een en ander vertelt over een interessant onderwerp. Ook in de vakantietijd wordt hier niet van afgeweken, hoewel de opkomst dan vaak iets minder is. Maar niet op 19 juli, zeven flights gingen de baan in en na afloop van de wedstrijd sloten nog een paar leden aan voor de borrel en het diner. Zou dat komen door de mystery speaker die was aangekondigd in de uitnodiging?

Eerst de 9-holeswedstrijd waar altijd sportief en ook gezond fanatiek wordt gestreden om de eer. Dat bleek ook uit de resultaten. Drie flights kwamen binnen met 29 slagen. Maar omdat de flight met Nienke Abma, Bernard Cohen, Jaap Plug en Dees Ebbing de laagste playing handicap hadden, eindigde dit team als eerste. Dat Dees ook nog eens op hole 12 de neary had, maakte het feestje compleet.

Met ingehouden spanning over wie nu die mystery speaker was, ging het gezelschap aan tafel. Altijd genieten van zo’n prima diner verzorgd door onze keukenbrigade. Het genieten werd voortgezet in de opkamer boven het restaurant. Maar nog steeds een en al geheimzinnigheid: wil de echte mystery speaker opstaan?
Enthousiast begon Bernard Cohen zijn verhaal over de stad Matera. Waarom Matera? Was dit vanwege de laatste Bondfilm waarvan op het grote scherm een spectaculaire scene was te zien? Nee, niet echt. Matera is een pareltje in Zuid-Italië. Het is een van oudste nog bewoonde steden van de wereld en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Stap voor stap nam Bernard ons mee in de geschiedenis. We zagen de honderden grotwoningen in de Sassi, die tot halverwege de vorige eeuw nog werden bewoond. Door de kloof liepen we virtueel naar het ‘jongere’ Matera met haar kerken en woningen die uit vulkanisch tufsteen zijn opgetrokken. We genoten van de beelden van Matera by night. Mooier kan het niet worden. Tot slot toch nog even James Bond die in ‘No time to die’ in zijn Austin Martin in volle vaart over het plein Piazza Sint Pietro Caveoso rijdt in de hoop zijn belagers te kunnen afschudden.

Magnifiek Mysterieus Matera is over het algemeen een goed bewaard geheim. Maar niet meer voor de leden van de Business Club.