waarneming: Julikever steeds vaker op Rozenstein te spotten

zaterdag 16 juli 2022 11:04

Julikever (Polyphylla fullo)

De julikever is een grote kever met een opvallende vlektekening. Zijn dekschilden zijn zwartbruin met wit tot gele vlekken. Vrouwtjes zijn iets groter. Mannetjes hebben lange antennes, vrouwtjes korte. Het is een grote kever, tot 4cm dekschilden: roodbruin tot zwartbruin, met wit tot gele vlekken en een witte, viltige beharing. Voelsprieten: lange met 7 bladen(mannetje) of kortere met 5 bladen(vrouwtje)

De larve(engerling: C-vormig, gekromd, week, witachtig, rupsvormig lichaam; bruine, verharde kop, oogloos, met sterke kaken; 3 paar, korte poten; uiteinde donker tot zwart gekleurd: ademopeningen langs weerszijden van het lichaam

Voedsel: De volwassen kever knaagt aan dennennaalden. De larve eet de wortels van grassen. De julikever leeft vooral in dennenbossen aan de kust.

Voortplanting: De eieren worden in de bodem gelegd. De larven eten de wortels van grassen. Gedurende hun ontwikkeling doorlopen de engerlingen verschillende stadia, telkens gevolgd door een vervelling. Zijn de larven groot genoeg, dan verpoppen ze. In de pop wordt de larve een volwassen kever. De julikever ontwikkelt zich in 3 à 4 jaar tot een kever van bijna 4 cm.

De julikever is te zien in de periode van eind juni tot augustus. Deze kevers hebben een voorkeur voor zandachtig naaldbos, waar ze knagen aan dennennaalden. Je kan ze vinden op kustduinen en in naaldbossen. De julikever vliegt van zonsondergang tot middernacht en zit overdag stil. Hij maakt bij aanraking of bedreiging een vrij hard, knarsend geluid met het achterlijf. Dit doet hij om belagers af te leiden.

Deze kever behoort tot de familie van de bladsprietkevers. Deze worden genoemd naar de verdikking op het einde van hun voelsprieten, die kan openen tot waaiervormige lamellen (bladen). Deze bladen dienen als reukorgaan. Het is de op één na grootste bladsprietkever in België en Nederland. De grootste is de neushoornkever.

Andere bladsprietkevers zijn onder meer: meikever, junikever, neushoornkever.

Bijzonderheden: sinds paar jaar op Rozenstein waargenomen!