Sneeuwschimmel op de greens (lees verder)

vrijdag 10 maart 2023 09:40

Sneeuwschimmel

 

Er is momenteel op verschillende greens schimmel zichtbaar.

Sneeuwschimmel(fusarium nivale) is een grasziekte die zoals de naam al aangeeft in de winter voorkomt. De sneeuwschimmel dankt zijn naam aan het feit dat het (onder een sneeuwlaag) bij temperaturen tussen 0 en 10°C nog redelijk kan groeien en daarmee het gras kan aantasten. Bij deze lage temperaturen is het gras nog inactief en kan geen weerstand bieden tegen de sneeuwschimmel. Wanneer de temperatuur in het najaar hoog blijft en de winter plotseling invalt, kan deze schimmel toeslaan. Ook tijdens een langdurige natte periode ontstaat deze schimmel.

Sneeuwschimmel komt naast Dollarspot veel voor op golfbanen in Nederland en tast het gras bovengronds aan en vormt concentrische ringen met donkerbruine randen die zich langzaam uitbreiden over het gras. Vooral in het voor- en najaar kan deze schimmel schade aan fairways maar vooral aan de greens veroorzaken.

De greens worden zover het kan in deze periode extra gemaaid, gerold en gespoten met FeSO₄ (ijzer(II)sulfaat) ter bestrijding en zodra de temperatuur gaat stijgen zal het gras weer groeien en kan er weer gericht bemest worden. Hierna verdwijnt de schimmel en in tegenstelling tot Dollarspot geeft deze schimmel geen restschade aan het grasoppervlak.